Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków – obrane i pokrojone w kostkę
- 300 g warzyw (seler, pietruszka, marchew, por) – obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula – pokrojona w kostkę
- 150 g wędzonego boczku
- 200 g serka topionego
- 1,5 l bulionu lub wody*
Przygotowanie:
Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki lub kosteczkę. Przesmażyć na złoto w garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotować zupę. Nie wyłączając palnika wyłowić łyżką cedzakową boczek i odłożyć na później.
Na wytopionym tłuszczu ze smażenia boczku przesmażyć na złoto cebulkę, gdy ładnie się zezłoci wrzucić warzywa i ziemniaki, krótko przesmażyć. Zalać wszystko bulionem lub wcześniej zagotowaną wodą z przyprawami (przecedzić wodę, aby przyprawy zostały na sicie). Gotować do miękkości warzyw – mi to zajęło około 20 min.
Gdy warzywa będą miękkie wyłowić łyżką cedzakową 1/3 warzyw i odłożyć. Można pominąć jeśli chcemy mieć samą zupę krem. Do garnka dodać serek topiony i całość zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pozostałą 1/3 odcedzonych warzyw.
Zupę podawać gorącą z podsmażonym boczkiem, można posypać zieloną pietruszką.