Składniki:
- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 250 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jabłka + mąka do obsypania
Przygotowanie:
Obrać umyte jabłka, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. Odłożyć na chwilkę.
W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce – kolejną dodawać po rozpuszczeniu poprzedniej. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie dodać żółtka, wszystkie na raz. Zmiksować.
Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką tak aby nie zniszczyć napowietrzonej wcześniej masy.
Uszykowane wcześniej pokrojone jabłka obsypać delikatnie mąką. Zapobiegnie to opadnięciu na dno i powstaniu zakalca. Jabłka delikatnie przełożyć do ciasta biszkoptowego i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 170oC i piec 50 – 60 min do zezłocenia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Udekorować dowolnie – u mnie oprószone cukrem pudrem.