Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Moja córcia po chorobie musi trzymać lekkostrawną dietę. Najbardziej ubolewa nad tym, że nie może jeść surowych owoców i słodyczy. Żeby choć troszkę osłodzić jej rekonwalescencję postanowiłam upiec coś, co i ona będzie mogła zjeść. Szukałam przepisów na ciasto bez proszku do pieczenia i tłuszczu, na myśl przychodził mi tylko biszkopt. Lecz bałam się, że tradycyjny biszkopt nie udźwignie ciężaru jabłek. I znalazłam u Dorotki przepis na keks biszkoptowy. Pieczony tak jak biszkopt, lecz ma więcej mąki i bakalie. Udał jej się wyśmienicie, bakalie nie spowodowały zakalca a ciasto pomimo braku proszku świetnie wyrosło siłą samych białek. Ja zamiast bakalii dodałam jabłka i ciasto wyszło pyszne, wilgotne i lekkie. Taka klasyka, nic nadzwyczajnego – a jak można się w smaku zatracić. Polecam :)

Składniki:

  • 5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 250 g mąki pszennej 
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 jabłka + mąka do obsypania

Przygotowanie:

Przygotować keksówkę lub inną formę – natłuścić ją masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tradycyjna keksówka 30 cm x 11 cm.

Obrać umyte jabłka, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w grubszą kostkę. Odłożyć na chwilkę.

W misie miksera umieścić białka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce – kolejną dodawać po rozpuszczeniu poprzedniej. Dodać sok z cytryny i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Następnie dodać żółtka, wszystkie na raz. Zmiksować.

Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką tak aby nie zniszczyć napowietrzonej wcześniej masy.

Uszykowane wcześniej pokrojone jabłka obsypać delikatnie mąką. Zapobiegnie to opadnięciu na dno i powstaniu zakalca. Jabłka delikatnie przełożyć do ciasta biszkoptowego i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 170oC i piec 50 – 60 min do zezłocenia i tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Udekorować dowolnie – u mnie oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.