Kokosowa kaszka manna

Postanowiłam dokładnie czytać i oglądać opakowania po produktach, ponieważ czasami zdarzają się bardzo pomysłowe i szybkie przepisy. Do takich należy ten – zwykła kaszka manna, a jednak niezwykła, bo z kokosem. Podana z wiórkami czekolady i odrobiną konfitury wiśniowej była przepyszna. Przepis pochodzi z opakowania kaszki manny Plony Natury.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 6 łyżeczek kaszy manny (lub wg uznania)
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru (można 1 łyżkę zastąpić cukrem waniliowym)
Do podania:
  • tarta czekolada
  • dżem/konfitura
  • bita śmietana
  • sok lub owoce

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić mleko, cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować. W kubeczku wymieszać wodę z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Pogotować około 5 min cały czas mieszając, aż kaszka będzie tak miękka jak lubimy.

Kaszkę przelać do miseczek, podawać jak kto lubi – ostygniętą lub jeszcze ciepłą, udekorowaną np. tartą czekoladą, dżemem, bitą śmietaną lub owocami.

Wiórki czekoladowe zrobiłam skrobiąc nożykiem kostkę czekolady.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.