Postanowiłam dokładnie czytać i oglądać opakowania po produktach, ponieważ czasami zdarzają się bardzo pomysłowe i szybkie przepisy. Do takich należy ten – zwykła kaszka manna, a jednak niezwykła, bo z kokosem. Podana z wiórkami czekolady i odrobiną konfitury wiśniowej była przepyszna. Przepis pochodzi z opakowania kaszki manny Plony Natury.
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 6 łyżeczek kaszy manny (lub wg uznania)
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru (można 1 łyżkę zastąpić cukrem waniliowym)
Do podania:
- tarta czekolada
- dżem/konfitura
- bita śmietana
- sok lub owoce
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić mleko, cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować. W kubeczku wymieszać wodę z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Pogotować około 5 min cały czas mieszając, aż kaszka będzie tak miękka jak lubimy.
Kaszkę przelać do miseczek, podawać jak kto lubi – ostygniętą lub jeszcze ciepłą, udekorowaną np. tartą czekoladą, dżemem, bitą śmietaną lub owocami.
Wiórki czekoladowe zrobiłam skrobiąc nożykiem kostkę czekolady.
Smacznego!