Pierś grillowana w miodowej glazurze

W tym roku jeszcze nie rozpoczęliśmy oficjalnie sezonu grillowego. Grill sobie czeka, a tymczasem przedstawiam pierś w miodowej glazurze, z sosem sojowym przygotowaną na patelni grillowej. Marynata ta nadaje się również do innych mięs, według upodobań. Przepis pochodzi z książeczki Pani domu poleca – grill, domowe specjały.


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz (1/4 łyżeczki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wszytskie składniki marynaty wymieszać. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć ewentualne błonki. Mięso przełożyć do pojemnika z przykrywką, zalać marynatą, dokładnie wymieszać aż całe mięso będzie nią dokładnie pokryte. Pojemnik zamknąć i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Ja zazwyczaj marynuję całą noc.

Mięso odsączyć z zalewy, układać na grillu lub smażyć na patelni grillowej do momentu, aż mięso w środku nie będzie różowe, często obracając. Ja na patelni grillowej smażyłam około 15 minut.

Ta ilość marynaty starcza na zamarynowanie 0,75 dkg mięsa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.