Paluszki rybne w chrupiącej panierce

Smaczne, mięsiste i soczyste paluszki rybne. Świetny sposób aby dzieci zachęcić do jedzenia ryb, choć i dorośli nie pogardzą. Polecam szczerze, a przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów sieci Biedronka.

Składniki:

  • kostka np z mintaja (miałam opakowanie 600g – 6szt)
  • sól
  • 2 jaja
  • mąka
  • około 200 g płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kostę z mintaja rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą kostę przeciąć wzdłuż na pół, na paluszki. Rybę posolić.

Płatki kukurydziane rozdrobnić, np w malakserze. Jaja roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Paluszki rybne obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.