Smaczne, mięsiste i soczyste paluszki rybne. Świetny sposób aby dzieci zachęcić do jedzenia ryb, choć i dorośli nie pogardzą. Polecam szczerze, a przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów sieci Biedronka.
Składniki:
- kostka np z mintaja (miałam opakowanie 600g – 6szt)
- sól
- 2 jaja
- mąka
- około 200 g płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kostę z mintaja rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą kostę przeciąć wzdłuż na pół, na paluszki. Rybę posolić.
Płatki kukurydziane rozdrobnić, np w malakserze. Jaja roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Paluszki rybne obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron.
Smacznego!