Kuskus z rodzynkami

Pyszna kasza kuskus, której przygotowanie nie zajmuje więcej aniżeli 10 min. Idealny dodatek do delikatnych mięs, lub tych przyrządzanych w słodkich marynatach. U mnie dziś kuskus w towarzystwie kurczaka pieczonego w pomarańczach. Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego, zaczerpnięty z jego programu Pascal po polsku. 


Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus (pół szklanki)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 20 g rodzynek (mała garść)
  • 250 ml gorącej wody
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Przygotować patelnię z pokrywą, rozgrzać na niej oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać rodzynki i szczyptę cynamonu. Gdy rodzynki troszkę napęcznieją wsypać kaszę kuskus, dodać wrzącą wodę, zagotować, zakryć patelnię pokrywą i wyłączyć palnik. Kaszę zostawić na 5 min pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kaszę delikatnie przemieszać, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podawać ciepłą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.