Pyszna kasza kuskus, której przygotowanie nie zajmuje więcej aniżeli 10 min. Idealny dodatek do delikatnych mięs, lub tych przyrządzanych w słodkich marynatach. U mnie dziś kuskus w towarzystwie kurczaka pieczonego w pomarańczach. Przepis autorstwa Pascala Brodnickiego, zaczerpnięty z jego programu Pascal po polsku.
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus (pół szklanki)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta cynamonu
- 20 g rodzynek (mała garść)
- 250 ml gorącej wody
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w małą kosteczkę. Przygotować patelnię z pokrywą, rozgrzać na niej oliwę i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli dodać rodzynki i szczyptę cynamonu. Gdy rodzynki troszkę napęcznieją wsypać kaszę kuskus, dodać wrzącą wodę, zagotować, zakryć patelnię pokrywą i wyłączyć palnik. Kaszę zostawić na 5 min pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywę, kaszę delikatnie przemieszać, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Podawać ciepłą.
Smacznego!