Kurczak pieczony w pomarańczach – flat roasted chicken

W pieczonym kurczaku najbardziej lubimy piękną, chrupiącą skórkę. Taką skórkę możemy uzyskać dzięki patentowi na pieczenie kurczaka tzw „płaskiego” (flat roasted chicken), wykonując specyficzne cięcie „flat cut”. Sposób ten kiedyś widziałam w programie Mad hungry, przedstawiony przez Lucindę Scalę Quinn. Robiła ona kiedyś kurczaka w azjatyckim stylu, w aromatycznej pomarańczowej marynacie. Kurczaka kładła na rozgrzaną żeliwną patelnię i piekła w piekarniku. Ja upiekłam kurczaka w troszkę inny sposób, pozwalając aby kurczak piekł się w marynacie, chłonąc jej wszystkie smaki, oprócz tego powstaje niezwykle aromatyczny sos. Przydał mi się do polania kaszy kuskus, którą podałam do tego kurczaka. W takiej marynacie można zrobić nóżki kurczaka, czy też same piersi lub skrzydełka. Przepis na marynatę pochodzi z ulotki reklamowej sieci sklepów Biedronka – aż się cały czas dziwię, jakie świetne przepisy tam publikują, czytajmy dokładnie ulotki!

Składniki:

  • 1 kurczak w całości (u mnie waga 2 kg)
Marynata:
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z cytryny (lub połowa cytryny/limonki)
  • 1 łyżka tymianku (suszonego lub świeżego)
  • 2 ząbki czosnku (rozduszone nożem lub pocięte z grubsza)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu (u mnie cytrynowy)
Pod koniec pieczenia:
  • kilka gałązek świeżego tymianku (niekoniecznie)
  • 1 pomarańcza pokrojona w grube plastry

Przygotowanie:

Przygotować kurczaka – oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć na desce kręgosłupem do góry. Za pomocą nożyc do drobiu wyciąć cały kręgosłup wraz z szyjką, nie wyrzucać – przyda się kiedyś do jakiegoś bulionu.

Kurczaka odwrócić na drugą stronę i dłonią nacisnąć mocno na mostek aż kurczak jeszcze bardziej się rozpłaszczy.

Przygotować marynatę. Dwie pomarańcze umyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Dodać do soku miód, sos sojowy, sok z cytryny, łyżkę tymianku, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać.

Kurczaka umieścić w pojemniku z pokrywką lub w misce, zalać marynatą. Najlepiej tak, aby cały był w niej zanurzony. Odstawić do lodówki na minimum 2 godz, ja trzymałam całą noc.

Piekarnik nagrzać do temperatury 1800C. Kurczaka wraz z całą marynatą umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, tak aby kurczak leżał płasko, najpierw skórką do dołu. Piec 60 min. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Po tym czasie kurczaka obrócić skórką do góry, obłożyć plastrami pomarańczy. Jeśli mamy, dołożyć na wierzch gałązkę świeżego tymianku i piec kolejne 50 – 60 min, najlepiej już bez pokrywy – wtedy sos ładnie się zredukuje.

Gdyby kurczak zbyt szybko nabierał koloru, zakryć z powrotem pokrywką. Po 45 min można ustawić funkcję grill w piekarniku i przez około kolejne 10 min zapiekać aby uzyskać jeszcze bardziej wypieczoną skórkę. Tylko wtedy trzeba kurczaka obserwować, aby za bardzo nie spalić.

Upieczonego kurczaka wyciągnąć na półmisek, dać mu odpocząć przez około 10 min, następnie pokroić.

Sos zlać do rondelka i wstawić na palnik – zredukować do porządanej konsystencji. Dla niecierpliwych istnieje opcja zagęszczęnia sosu mąka, lecz nie polecam.

*Kurczaka pieczemy ok 1 godz na każdy kg mięsa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *