Przygotowując razowe muffinki, z rozpędu zrobiłam za dużo kruszonki. Ale nie zmarnowała się – zapraszam na razowe crumble, u mnie z brzoskwiniami ale można użyć dowolnych owoców.
Składniki na warstwę owoców:
- 450 g brzoskwiń (świeżych lub z zalewy)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka amaretto
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
Składniki na razowe crumble:
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka amaretto
Przygotowanie:
Owoce pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier, masło, amaretto, mąkę ziemniaczaną i owoce. Podgrzewać do momentu aż masełko się stopi. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek (u mnie 4 kokilki o średnicy 9 cm).
W misce wyrobić kruszonkę – rękoma lub widelcem. Owoce posypać kruszonką i płatkami migdałów, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.
Można podawać oprószone cukrem pudrem, z lodami czy bitą śmietaną. My jemy samo crumble.
Smacznego!