Razowe crumble z brzoskwiniami i amaretto

Przygotowując razowe muffinki, z rozpędu zrobiłam za dużo kruszonki. Ale nie zmarnowała się – zapraszam na razowe crumble, u mnie z brzoskwiniami ale można użyć dowolnych owoców.

Składniki na warstwę owoców:

  • 450 g brzoskwiń (świeżych lub z zalewy)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Składniki na razowe crumble:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka amaretto

Przygotowanie:

Owoce pokroić w większą kostkę. Na patelnię wsypać cukier, masło, amaretto, mąkę ziemniaczaną i owoce. Podgrzewać do momentu aż masełko się stopi. Owoce przełożyć do formy dużej lub małych kokilek (u mnie 4 kokilki o średnicy 9 cm).

W misce wyrobić kruszonkę – rękoma lub widelcem. Owoce posypać kruszonką i płatkami migdałów, wstawić do nagrzanego do 2000C piekarnika i zapiekać około 30 – 40 min, do zezłocenia kruszonki.

Można podawać oprószone cukrem pudrem, z lodami czy bitą śmietaną. My jemy samo crumble.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.