Składniki:
- 2 duże cebule
- 1 główka młodej kapusty
- 500 g kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- łyżka smalcu (oliwy/oleju)
- sól, pieprz, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego
- około 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Kapustę młodą obrać z wierzchnich grubych i zielonych liści. Główkę opłukać i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, przekroić na cztery części. Z każdej części wykroić głąb a resztę pokroić w paski grubości około 1,5 cm. Ciemniejsze liście bez głównego nerwu też szatkuję. Kapusta jest delikatna i miękka, kroi się błyskawicznie.
Poszatkowaną kapustę dodać do rondla z cebulą i kiełbasą, chwilę przesmażyć na większym ogniu. Następnie zmniejszyć moc palnika, kapustę podlać delikatnie wodą, dołożyć listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Przykryć pokrywką i poddusić aż kapusta zmięknie. U mnie około 15 – 20 min. Gdy kapusta będzie miękka zdjąć pokrywę i ewentualnie na dużym ogniu podgotować chwilkę do odparowania nadmiaru płynów. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem.