Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół kg truskawek, odszypułkowanych, większych przepołowionych
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i dalej ucierać. Do utartej masy na przemian i stopniowo dodawać śmietanę i przesiane składniki suche, ucierając już tylko do połączenia po każdym dodaniu. Ciasto jest bardzo gęste.
Formę (u mnie 23 cm x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch wyłożyć truskawki, rozcięciami ku górze.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180o C i piec około 45 -50 min do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce do pieczenia i oprószyć cukrem pudrem.