Składniki na 6 rolad:
- 3 filety z piersi kurczaka (ja miałam dwa ogromne)
- 3 marchewki
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- 2 jaja
- mąka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę miodu, gdy miód zacznie się pienić dołożyć marchewki i przesmażyć około 2 minuty aż wszystkie marchewki będą otoczone w miodowej glazurze. Marchewki zostawić do ostudzenia.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kotlet rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć po kilka słupków marchewki i zwinąć ciasno w roladkę.
Roladki obtaczać najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Aby uniknąć przypalenia z zewnątrz i surowego mięsa wewnątrz, najpierw roladki szybko obsmażam na złoto na patelni, następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 2000C na około 15-20 minut, podlewając odrobinką wody.