Masło domowe

Kocham mojego pomocnika kuchennego miłością niezmierną. Śmieję się, że taki troszkę mój dzidziuś. A jak to z dziećmi bywa, psoty im w głowie. I tak zamiast ubitej kremówki do deseru, wyszło masło domowe. Pyszne bez dwóch zdań. Ale aż taką fanatyczką domowych wytworów nie jestem, żeby samemu masło robić regularnie. Starczy mi jednorazowy wybryk robota :) Ale za to miałam pyszne masełko i maślankę, na której upiekłam bułki. Także nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :)

Składniki (130 g masła):

  • 400 g tłustej śmietany (36%, a najlepsza wiejska)
  • ewentualnie szczypta soli
  • 0,5 litra wody zimnej

Przygotowanie:

Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę i zacząć ubijać. Całość trwa około 10 – 15 min. Najpierw będzie bita śmietana jak do deserów, następnie wraz z czasem grudki masła zaczną się oddzielać i powstanie maślanka. Kiedy grudki masła będą już dość duże wyłączyć mikser. Wyłowić masło, grudki masła ugnieść razem.

Do miski wlać około 0,5 litra bardzo zimnej wody. Włożyć masło i rękoma dokładnie wyrobić tak jak ciasto. W ten sposób wypłukujemy resztę maślanki, która powodowałaby szybsze jełczenie masła. Wypłukane masło uformować w osełkę, włożyć do lodówki i tam przechowywać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.