Pyszna tarta na mocno czekoladowym spodzie, który niweluje słodycz kremu śmietankowo-truskawkowego, znanego już z biszkoptu z galaretką. Przepis na tartę pochodzi ze strony Moje Wypieki a tarta była robiona na ciasteczkowym spodzie. Ja jednak wolę tradycyjne kruche ciasto, więc sama piekłam spód. Tarta bez względu na spód wychodzi pysznie kremowa i warto ją zrobić :)
Składniki:
Spód czekoladowy:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao ciemnego
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego i szybko wyrobić ciasto, można też oczywiście ciasto zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 30 min.
W międzyczasie uszykować formę na tartę. Ja miałam okrągłą o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem. Formę na tartę natłuścić masłem. Wyciągnąć schłodzone ciasto, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę. Spód ponakłuwać widelcem.
Dla chętnych – na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a na papier wyłożyć specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto i spowodują, że spód w pierwszym etapie pieczenia nie będzie rósł a tarta upiecze się płaska i równa. Zamiast kulek można również użyć ziarna fasoli lub ryżu. Po pierwszych 10 minutach pieczenia papier z kulkami należy usunąć i dalej tartę zapiekać. Ja nie stosuję tej metody. Po prostu przez pierwsze 10 min obserwuję ciasto i jeśli pojawiają się jakieś wybrzuszenia, delikatnie nakłuwam widelcem. Spód opada a tarta wypieka się równa i bez wybrzuszeń.
Spód tarty wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 0C i piec około 30 – 35 min (łączny czas pieczenia jeśli początkowo piekliśmy z obciążeniem). Spód tarty pozostawić do ostygnięcia.
Krem truskawkowo-śmietankowy:
- 300 g truskawek
- 300 ml kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, odszypułkować, przełożyć do blendera i zmiksować na mus. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Ciepłą żelatynę połączyć z musem truskawkowym, a następnie zmiksować z ubitą śmietaną. Ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Dodatkowo do dekoracji:
- śmietana kremówka
- truskawki
Przygotowanie:
Na wystudzony spód wylać przygotowany krem truskawkowo-śmietankowy, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (u mnie cała noc). Śmietanę kremówkę ubić, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 1M) i ozdobić tartę rozetkami ze śmietany i cząstkami truskawek.
Smacznego!