Rzadko w naszym domu goszczą napoje gazowane lub soki słodzone, choć skłamałabym, że w ogóle ich nie pijamy. Staramy się pić jak najwięcej wody mineralnej a w sezonie na świeże owoce popijamy domowy kompocik. Ten jest ze świeżego rabarbaru, którego kwasowość przełamują słodkie truskawki, gotowany zaledwie chwilkę. Kropką nad „i”jest cukier z prawdziwą wanilią. Taki domowy, mamusiny kompocik :)
Składniki:
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 1 l wody
- cukier z prawdziwą wanilią do smaku (u mnie 1/3 szklanki) lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Nie ma potrzeby obierać. Truskawki umyć i odszypułkować. W garnku umieścić owoce, cukier i wodę. Wstawić garnek na palnik i zagotować, skręcić moc palnika pogotować około 5 min od momentu zawrzenia. Na końcu ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.
Smacznego!