Kompot z truskawkami, rabarbarem i wanilią

Rzadko w naszym domu goszczą napoje gazowane lub soki słodzone, choć skłamałabym, że w ogóle ich nie pijamy. Staramy się pić jak najwięcej wody mineralnej a w sezonie na świeże owoce popijamy domowy kompocik. Ten jest ze świeżego rabarbaru, którego kwasowość przełamują słodkie truskawki, gotowany zaledwie chwilkę. Kropką nad „i”jest cukier z prawdziwą wanilią. Taki domowy, mamusiny kompocik :)

Składniki:

  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 1 l wody
  • cukier z prawdziwą wanilią do smaku (u mnie 1/3 szklanki) lub cukier waniliowy

Przygotowanie:

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Nie ma potrzeby obierać. Truskawki umyć i odszypułkować. W garnku umieścić owoce, cukier i wodę. Wstawić garnek na palnik i zagotować, skręcić moc palnika pogotować około 5 min od momentu zawrzenia. Na końcu ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.