Pierogi z twarogiem i truskawkami

Niedawno robiłam pierogi z mrożonymi truskawkami, więc teraz kolej na te ze świeżymi owocami. Tym razem postanowiłam zrobić pierogi bardziej syte i zamiast samych truskawek dodałam jeszcze twaróg z wanilią. Pierogi wyszły smaczne i grubiutkie od dużej ilości farszu w środku. Polecam :)

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Farsz:

  • 250 g twarogu
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki mleka lub śmietanki
  • truskawki pokrojone w cząstki

Dodatkowo:

  • truskawki, sos truskawkowy
  • jogurt grecki i cukier do podania

Przygotowanie:

Przesiać część mąki do misy miksera lub na stolnicę, dodać sól, olej i wlać gorącą wodę – w ten sposób mąka się zaparzy, a dzięki temu ciasto będzie elastyczne. Delikatnie wymieszać na papkę. Gdy już troszkę ostygnie dodać resztę mąki i jajko, wyrobić na gładką kulę. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.

W międzyczasie przygotować farsz. Twaróg wymieszać z odrobina mleka lub śmietanki oraz cukrem. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki, u mnie na ćwiartki.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań – ja wałkowałam troszkę grubiej aby truskawki podczas gotowania nie wyciekały) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę twarogu i cząstki truskawek, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.

Pierogi podałam z jogurtem greckim, obsypane delikatnie cukrem i polane sosem truskawkowym (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru)

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.