Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Farsz:
- 250 g twarogu
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 1-2 łyżki mleka lub śmietanki
- truskawki pokrojone w cząstki
Dodatkowo:
- truskawki, sos truskawkowy
- jogurt grecki i cukier do podania
Przygotowanie:
W międzyczasie przygotować farsz. Twaróg wymieszać z odrobina mleka lub śmietanki oraz cukrem. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Truskawki pokroić na mniejsze cząstki, u mnie na ćwiartki.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań – ja wałkowałam troszkę grubiej aby truskawki podczas gotowania nie wyciekały) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę twarogu i cząstki truskawek, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.
Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.
Pierogi podałam z jogurtem greckim, obsypane delikatnie cukrem i polane sosem truskawkowym (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru)
Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.