Sałatka z truskawkami

Truskawki ciągle rządzą, lecz dziś dla odmiany w wersji wytrawnej. Zwykła i lekka sałata z truskawkami, serkiem solankowym, prażonymi orzechami a całość polana odrobiną sosu balsamico. Przyznam się, że pierwszy raz skusiłam się na wytrawne podanie truskawek, dlatego moja sałata to tylko kilka składników, w razie gdyby moje kubki smakowe zastrajkowały- ale w prostocie siła i było to udane połączenie :) Przepis na sos pochodzi ze strony Kwestia Smaku, reszta to moja wariacja na temat rukoli, fety i orzechów piniowych, których oczywiście nie miałam :)

Składniki:

  • garść liści sałaty (mieszanki sałat/rukoli/lodowej)
  • 1/3 serka solankowego (sałatkowo-kanapkowy)
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki
  • garść orzechów włoskich (podprażonych na suchej patelni)
Sos balsamico:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
Ocet balsamiczny umieścić w malutkim rondelku, zagotować i zredukować do połowy. Taką ilość szybko się robi. Do octu dodać resztę składników, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Przygotowanie:

Na talerzu rozłożyć umyte liście sałaty, na wierzch pokroić lub pokruszyć serek solankowy, rozłożyć truskawki. Całość posypać podprażonymi orzechami i polać odrobiną sosu balsamico.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.