Domowy serek jogurtowy z ziołami

Julianna tak kusiła domowym serkiem i jogurtem na swojej stronie, że nie mogłam oprzeć się pokusie zrobienia domowego serka jogurtowego. Dodatkową motywacją jest fakt, że moja córcia ściąga wędliny z kanapek i taki serek obowiązkowo w lodówce zawsze być musi. Jakie plusy ma domowy serek jogurtowy? Przede wszystkim nie ma tu konserwantów, polepszaczy smaku czy zagęszczaczy. Robiąc porcję podstawową bez dodatków, możemy ją podzielić i zrobić kilka wersji smakowych lub pozostawić smak naturalny. I najważniejsze – on się sam robi :) Podstawą jest jogurt naturalny lub grecki, który w swoim składzie ma tylko: mleko, śmietankę i żywe kultury bakterii. Bez mleka w proszku i innych zagęstników. Tak mi się wydaje, że chyba już nie sięgnę po taki z półki sklepowej. Julianno – wielkie dzięki!

Składniki (wersja podstawowa):

  • 1 kg dobrego jogurtu naturalnego lub greckiego, bez konserwantów (u mnie 3 opakowania po 330 g)
  • sito
  • gaza
Dodatkowo na serek ziołowy:
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą tak, aby rogi luźno zwisały (do kupienia w aptece, około 2 zł lub nawet pielucha tetrowa). Na gazę wyłożyć jogurty naturalne. Brzegi gazy zebrać razem i zawiązać, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku z gazą. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce. Serek już jest gotowy.
Jeśli chcemy wersję ziołową –  do serka dodać pokrojone zioła, doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe. Serek przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz