Dżem z rabarbaru i truskawek (z cukrem żelującym)

Kolejny bezproblemowy dżem i lato zamknięte w słoiczkach :) Tym razem rabarbar z dodatkiem truskawek. Wyrazisty smak rabarbaru uzupełniają słodkie truskawki. Dżem zrobiony na bazie cukru żelującego z naturalnymi pektynami bez żelatyny, szybki i łatwy. Oczywiście można taki dżem smażyć tradycyjnie, lecz rabarbar i truskawki mają w sobie dużo soku, odparowanie ich do pożądanej konsystencji trwało by dość długo i też niewiele by zostało gotowego dżemu. Z cukrem żelującym lub pektynami dżem nabiera galaretkowatej formy, taką jaką lubię. I wielkie podziękowania dla mojego męża, ponieważ ja owoce wszystkie przygotowałam, zasypałam cukrem lecz kładąc córkę spać, zasnęłam przy niej. Gdy się przebudziłam w nocy pomyślałam tylko „no i po dżemie” – wchodzę do kuchni, a tam 30 pięknych słoiczków dżemu już gotowych czeka :) Dziękuję Ci kochanie!

Składniki:

  • 600 g rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)

Przygotowanie:

Dżem z kawałkami owoców:

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze cząstki. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie owoce doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Dżem gładki:

Truskawki umyć, odszypułkować. Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko przełożyć do garnka. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Ciepłe zblendować (ugotowany rabarbar łatwiej zblendować niż surowy). Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.