Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami

Deser z gatunku tych lżejszych, biała masa zrobiona na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem kremówki, która sprawia, że sernik jest lekki i puszysty. Zatopione w masie truskawki i galaretka wieńczą górę, a całość jest na mocno kakaowym biszkopcie, który troszkę niweluje słodycz masy. Biszkopt oczywiście rzucany :) Dla osób zapracowanych, nie mających czasu na pieczenie domowego biszkoptu polecam użycie kupnych biszkopcików i wyłożenie nimi dna blachy. Mi bardzo smakowało :)

Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 24 cm):
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 45 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g kakao (ciemne, deserowe)
Przygotować blachę – u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier w dwóch partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 25 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego (2 duże opakowania)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub do smaku) – część można zastąpić waniliowym
  • 7 łyżeczek żelatyny (24 g)
  • 200 g śmietany kremówki
Masa jogurtowa bardzo szybko tężeje więc robimy ją tuż przed składaniem ciasta w całość.

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Jogurt wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Na końcu do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać.

Dodatkowo:

  • truskawki (umyte i odszypułkowane)
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Galaretkę przyrządzić podług instrukcji podanej na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Na wystudzony biszkopt nałożyć masę jogurtową, bardzo szybko powciskać truskawki w masę jogurtową (szybko tężeje) lub ułożyć plasterki na wierzchu – według uznania. Włożyć do lodówki. Gdy masa całkowicie stężeje wylać na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała i tam przechowywać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.