Arbuzada – napój z arbuza

Skoro jest lemoniada, to dlaczegóż by nie zrobić arbuzady? Pysznego napoju chłodzącego z arbuza. W lodówce miałam połowę arbuza, który nie był na tyle słodki abyśmy ze smakiem zjedli go w czystej postaci. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłam poszukać takiego przepisu aby arbuza wykorzystać. I znalazłam na niezawodnej stronie Kwestia Smaku ów arbuzadę. W oryginalnej wersji była z imbirem, ze względu na córkę pominęłam. Arbuzada może być rozcieńczana wodą mineralną lub w wersji dla dorosłych – to niezła baza do arbuzowego, alkoholowego drinka :) Szczerze polecam!

Składniki (około 1l):

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 kg arbuza (waga w całości, ze skórką)
  • sok z całej cytryny lub limonki/pomarańczy

Przygotowanie:

Wodę i cukier umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować około 3 minut do otrzymania lekkiego syropu. Pozostawić do ostudzenia.

Arbuza pokroić na części, obrać ze skóry i oczyścić w miarę możliwości z pestek. Miąższ pokroić z grubsza w kostkę, przełożyć do malaksera lub kielicha blendera i zblendować.

Zblendowanego arbuza przelać przez sito do dzbanka, do przecedzonego napoju dodać wcześniej przygotowany syrop i wyciśnięty sok z cytryny, limonki lub pomarańczy. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić do smaku. Przechowywać w lodówce.

Podawać rozcieńczone wodą mineralną w proporcjach dostosowanych do swojego smaku, najlepiej z kostkami lodu :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.