Składniki:
Sos słodko-kwaśny:
- 1 litr rosołu
- garść rodzynek
- 2-3 łyżki cukru
- sok wyciśnięty z cytryny (lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego)
- 1 łyżka masła
- 200 g śmietany słodkiej (18% lub nawet 30%)
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- ryż ugotowany
- ugotowane mięso z kurczaka
- ugotowana marchewka
Przygotowanie:
W międzyczasie do szklanki lub większej miarki odlać troszkę rosołu, ostudzić (ma być ciepłe) i dodać śmietanę, mąkę oraz żółtka. Rózgą kuchenną wymieszać aby nie było grudek.
Garnek z rosołem zdjąć na chwilę z ognia, ciągle mieszając wlać mieszankę śmietany z żółtkami do rosołu. Garnek znów postawić na palniku, zagotować (nie gotować zbyt długo!). Sos ewentualnie jeszcze przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Mój sposób podania: ryż wyłożyć na talerz, dookoła ułożyć mięso z kurczaka oraz gotowaną marchewkę, całość polać sosem.
* W czasie mojego dzieciństwa potrawka, obok rosołu, była daniem obowiązkowym na wszystkich uroczystościach rodzinnych. Nie znoszę jak ryż z mięsem, marchewką i sosem jest od razu wymieszany i w taki sposób podany. Moja mama zawsze ugotowany ryż wykładała na półmisek, ładnie go formując, dookoła układała mięso i marchewkę a sos stał obok w sosjerkach. Każdy nakładał sobie porcję z mięsem niczym kawałki tortu i polewał sosem na talerzu.
Potrawka super, taka jaką pamiętam z uroczystości weselnych w Wielkopolsce 😋
Mniami, smakuje jak potrawka mojej babci 😍