Potrawka z kurczaka słodko-kwaśna z rodzynkami

Potrawka z kurczaka mojego dzieciństwa, z przepisu wyniesionego z domu rodzinnego. Żadna inna nie smakuje mi tak, jak ta mamina. Sos jest słodko-kwaśny, z rodzynkami. Podana koniecznie z ryżem , gotowaną marchewką i mięsem z kurczaka. Zazwyczaj kiedy gotuję rosół, przygotowuję ją dnia następnego. Polecam!

Składniki:

Sos słodko-kwaśny:

  • 1 litr rosołu
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z cytryny (lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 1 łyżka masła
  • 200 g śmietany słodkiej (18% lub nawet 30%)
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
  • ryż ugotowany
  • ugotowane mięso z kurczaka
  • ugotowana marchewka

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić rosół, masło, rodzynki, cukier, sok z cytryny (lub kwasek). Zagotować i pogotować około 10 min aż rodzynki będą miękkie. Spróbować i w razie potrzeby dodać cukru lub soku z cytryny – sos ma być słodko-kwaśny.

W międzyczasie do szklanki lub większej miarki odlać troszkę rosołu, ostudzić (ma być ciepłe) i dodać śmietanę, mąkę oraz żółtka. Rózgą kuchenną wymieszać aby nie było grudek.

Garnek z rosołem zdjąć na chwilę z ognia, ciągle mieszając wlać mieszankę śmietany z żółtkami do rosołu. Garnek znów postawić na palniku, zagotować (nie gotować zbyt długo!). Sos ewentualnie jeszcze przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Mój sposób podania: ryż wyłożyć na talerz, dookoła ułożyć mięso z kurczaka oraz gotowaną marchewkę, całość polać sosem.

* W czasie mojego dzieciństwa potrawka, obok rosołu,  była daniem obowiązkowym na wszystkich uroczystościach rodzinnych. Nie znoszę jak ryż z mięsem, marchewką i sosem jest od razu wymieszany i w taki sposób podany. Moja mama zawsze ugotowany ryż wykładała na półmisek, ładnie go formując, dookoła układała mięso i marchewkę a sos stał obok w sosjerkach. Każdy nakładał sobie porcję z mięsem niczym kawałki tortu i polewał sosem na talerzu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.