Drożdżowy chlebek czosnkowo-ziołowy, odrywany

Drożdżowy chlebek o fantazyjnej formie, do odrywania pysznych czosnkowo-ziołowych kawałków. Aromatyczny, pulchny i niebywale maślany będzie idealną przekąską lub dodatkiem do wielu dań. Najlepszy jedzony jeszcze ciepły. Przepis pochodzi ze strony Jakuba Kuronia, ja dokonałam tylko kosmetycznych zmian. Chlebek można zrobić z dowolnymi, ulubionymi ziołami – zarówno suszonymi, jak i świeżymi – a ich ilość można dopasować pod swój smak i gust.

Wyrośnięty chlebek

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli

Masło czosnkowo-ziołowe:

  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

W części ciepłej wody rozpuścić drożdże i cukier.

W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, pozostałą część wody, olej i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1-1,5 h.

Przygotować formę (u mnie silikonowa keksówka12 x 25 cm) – wyścielić ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem/olejem.

W międzyczasie przygotować masło czosnkowo-ziołowe: miękkie masło wymieszać z ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na duży prostokąt (u mnie 40 x 45 cm), rozsmarować na cieście przygotowane masło czosnkowo-ziołowe, prostokąt pociąć na 4 pasy. Pasy ciasta ułożyć na sobie, jeden na drugim i przeciąć na 6 części, każdą część ułożyć pionowo w przygotowanej formie (patrz na zdjęcie).

Formowanie chlebka

Pozostawić w cieple do napuszenia na 30-40 min, przykryte ściereczką. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 40-45 minut, aż będzie rumiany i wypieczony. Jeszcze ciepły chlebek można posmarować roztopionym masłem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *