Składniki:
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- bazylia (suszona lub świeża)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- ryż lub makaron do podania
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzucić czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać ćwiartki pomidorów. Jeśli używamy suszonej bazylii dodać około 1 łyżeczkę. Garnek przykryć pokrywą i gotować około 15 min aż pomidory się rozpadną.
Po tym czasie dodać kilka liści świeżej bazylii jeśli nie używaliśmy wcześniej suszonej i całość zblendować. Ja nie przecieram w celu pozbycia się pestek, jeśli ktoś chce można przetrzeć przez sito zamiast blendować. Do zblendowanych pomidorów dodać bulion warzywny oraz przyprawy do smaku, pogotować jeszcze około 5-10 min.
Zupę podawać wg upodobań, z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem, można posypać pokrojonymi liści świeżej bazylii.