Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i czosnkiem

Pomidorówka, któż jej nie zna. Każdy ma na nią swój sposób i ulubiony przepis. Ta wersja zupy pomidorowej jest na bulionie mięsnym ze świeżymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, bez zabielania. Zupa nie jest bardzo gęsta więc podałam z ryżem na sypko, ponieważ gęstych zup-kremów nie lubi mój mąż a ochoty na podwójne gotowanie obiadu dla domowników nie bardzo miałam. Zupa jest bardzo szybka w przygotowaniu, używam całych pomidorów włącznie z pestkami – lecz jeśli komuś przeszkadzają pestki, które i tak będą zblendowane, można użyć samego miąższu lub przetrzeć przez sito. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • bazylia (suszona lub świeża)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • ryż lub makaron do podania

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć tylko zdrewniałe końce. Pestek ani miąższu nie usuwam.
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy lub roztopić masło. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę (nie trzeba dokładnie – zupa będzie blendowana).

Na rozgrzaną oliwę lub masło wrzucić czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać pokrojoną cebulę i zezłocić. Do podsmażonej cebuli dodać ćwiartki pomidorów. Jeśli używamy suszonej bazylii dodać około 1 łyżeczkę. Garnek przykryć pokrywą i gotować około 15 min aż pomidory się rozpadną.

Po tym czasie dodać kilka liści świeżej bazylii jeśli nie używaliśmy wcześniej suszonej i całość zblendować. Ja nie przecieram w celu pozbycia się pestek, jeśli ktoś chce można przetrzeć przez sito zamiast blendować. Do zblendowanych pomidorów dodać bulion warzywny oraz przyprawy do smaku, pogotować jeszcze około 5-10 min.

Zupę podawać wg upodobań, z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem, można posypać pokrojonymi liści świeżej bazylii.

Smacznego!

Dodaj komentarz