Ciasto na pizzę z bazylią

Jak pizza to tylko domowa, na własnoręcznie zrobionym cieście, z dodatkami jakie lubimy lub jakie mamy aktualnie na stanie. Przepis na to ciasto mam już ponad 10 lat, dostałam go od cioci więc źródła nie wskażę dokładnie. Wydawać by się mogło, że w przepisie jest za dużo drożdży ale wielokrotnie przepis był przez nas sprawdzony i po upieczeniu nie czuć nachalnego ich zapachu. Poza tym bardzo szybko wyrasta, więc przygotowanie pizzy na tym spodzie jest błyskawiczne. Ciasto to jest z rodziny tych pulchnych i grubszych. Osoby, które lubią ciasto cienkie i kruche polecam to ciasto. Tym razem do spodu dodałam również suszoną bazylię – za radą siostry męża i spód wyszedł bardzo aromatyczny. Z tych proporcji wychodzą nam trzy pizze o średnicy 30 cm. Polecam!

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 800 g mąki
  • 1 łyżka suszonych ziół (u mnie bazylia)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody z dodatkiem cukru. Resztę wody wlać do misy, dodać sól, olej, ulubione suszone zioła i część przygotowanej mąki i rozpuszczone drożdże. Zacząć wyrabiać ciasto (robię robotem planetarnym z hakiem do drożdżowych ciast) dosypując mąkę. Ciasto ma wyjść elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. W zależności od wilgotności mąki czasami zdarza mi się dodać tylko 700 g.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką w oprószonej mąką misie i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozkładać na blaszkach, smarować swoim ulubionym sosem i kłaść ulubione dodatki.

Smacznego!

Dodaj komentarz