Ryż na słodko z owocami (awaryjny)

Pewnego pięknego dnia mama stawia na stole pyszne warzywne leczo podane z ryżem, kwintesencję lata i witamin zawartych w warzywach. Kochana córeczka patrzy na talerz z niesmakiem, pod bacznym okiem mamy bierze widelec i odrobinkę lecza próbuje, po czym rozlega się cichuteńki głosik … mamo, nie smakuje mi. Mama wiedząc jakie problemy ma ze swoim niejadkiem, będąc specem z dyplomem od wychowania i edukacji małych dzieci, będąc zawsze konsekwentną … idzie do kuchni i przygotowuje córeczce na szybko ryż na słodko. Taki awaryjny, z tego samego ryżu, który gotowała na sypko dla innych domowników. Bo serce a rozum to dwie różne sprawy :)

Po prawdziwy ryż na mleku zaproszę Was kiedy indziej :)

Składniki:

  • ryż ugotowany na sypko (u 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki kremówki lub mleka
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej waniliowy) – do smaku
  • owoce sezonowe, świeże lub mus

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić kremówkę i cukier, wstawić na palnik i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać ugotowany ryż, wymieszać i podgrzewać aż będzie ciepły. W razie potrzeby dosłodzić.

Ryż wyłożyć na talerz (ja wcześniej włożyłam do foremki silikonowej), dołożyć ulubione owoce lub mus.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.