Jagodzianki

W sezonie letnim jagodzianki muszą być chociaż raz obowiązkowo. To ciasto drożdżowe samo w sobie nie jest przesłodzone, dlatego jagodzianki najlepsze są z lukrem lub oprószone grubo cukrem pudrem. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki. Polecam!

Składniki (16 szt):

  • 300 ml letniego mleka
  • 60 g masła roztopionego
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
Nadzienie jagodowe:
  • 0,5 litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i delikatnie wymieszać, tak aby jagody pokryte były warstwą mąki.
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wrzątku
  • kilka kropel soku z cytryny lub jagód (będzie wtedy fioletowy)
Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny, odrobinę wrzątku i grzbietem łyżki utrzeć gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka i łyżeczką cukru. Do reszty mleka dodać cukier, masło, sól i jajka. Do misy miksera przesiać mąkę, dodać mleko wymieszane z resztą składników oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości na około 1,5 h.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zarobić w celu odgazowania ciasta. Ciasto podzielić na 16 części (po około 80 g każda). Każdą część ciasta rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować na cienki placek, nakładać farsz jagodowy i placek skleić dokładnie niczym pierogi. Następnie sklejoną jagodziankę delikatnie uformować w podłużną bułeczkę i odkładać na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia.

Postąpić tak z każdą częścią ciasta, mi wyszły 2 duże blachy z wyposażenia piekarnika, po 8 sztuk na każdej blasze. Uformowane bułeczki przykryć ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

Po tym czasie jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25 – 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.

Po upieczeniu jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *