Składniki (16 szt):
- 300 ml letniego mleka
- 60 g masła roztopionego
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g maki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 0,5 litra jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek wrzątku
- kilka kropel soku z cytryny lub jagód (będzie wtedy fioletowy)
Przygotowanie:
Po tym czasie wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zarobić w celu odgazowania ciasta. Ciasto podzielić na 16 części (po około 80 g każda). Każdą część ciasta rozpłaszczać w dłoni lub rozwałkować na cienki placek, nakładać farsz jagodowy i placek skleić dokładnie niczym pierogi. Następnie sklejoną jagodziankę delikatnie uformować w podłużną bułeczkę i odkładać na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową do pieczenia.
Postąpić tak z każdą częścią ciasta, mi wyszły 2 duże blachy z wyposażenia piekarnika, po 8 sztuk na każdej blasze. Uformowane bułeczki przykryć ręczniczkiem i pozostawić do napuszenia na około 40 min.
Po tym czasie jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 25 – 30 min do zrumienienia. Ja piekłam dwie blachy na raz z funkcją termoobiegu.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować.