Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Farsz:
- 600 g twarogu
- 6 łyżek cukru
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki
- 0,5 litra jagód
Dodatkowo:
- jagody, sos jagodowy
- jogurt grecki/słodka śmietanka i cukier do podania
Przygotowanie:
W międzyczasie przygotować farsz. Twaróg wymieszać z odrobina mleka lub śmietanki oraz cukrem. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Dołożyć jagody i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść jagód.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.
Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.
Podawać pierogi wg upodobań – ze słodką śmietanką, jogurtem greckim, z cukrem i jagodami.
Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.