Pierogi z twarogiem i jagodami

Obok jagodzianek to obowiązkowy wyrób w sezonie jagodowym. Pierogi robię zarówno z samymi jagodami jak i takie z dodatkiem twarogu, które są bardziej syte i niewątpliwie równie pyszne. Szczerze polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Farsz:

  • 600 g twarogu
  • 6 łyżek cukru 
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki
  • 0,5 litra jagód

Dodatkowo:

  • jagody, sos jagodowy
  • jogurt grecki/słodka śmietanka i cukier do podania

Przygotowanie:

Przesiać część mąki do misy miksera lub na stolnicę, dodać sól, olej i wlać gorącą wodę – w ten sposób mąka się zaparzy, a dzięki temu ciasto będzie elastyczne. Delikatnie wymieszać na papkę. Gdy już troszkę ostygnie dodać resztę mąki i jajko, wyrobić na gładką kulę. Dobrze wyrobione ciasto po naciśnięciu jest elastyczne. Ciasto przykryć ręczniczkiem lnianym lub przykryć miską i zostawić aby odpoczęło na około 20-30 min.

W międzyczasie przygotować farsz. Twaróg wymieszać z odrobina mleka lub śmietanki oraz cukrem. W razie potrzeby zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru. Dołożyć jagody i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść jagód.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wałkować na grubość około 3 mm (lub wg upodobań) na stolnicy oprószonej mąką, wykrawać koła szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu, zlepić brzegi pieroga (ja lepię palcami). Gotowe pierogi odkładać na tacę obsypaną mąką.

Pierogi najlepiej gotować w szerokim rondlu w wodzie z dodatkiem soli. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, uważając aby nie przykleiły się do dna. Gotować około 4 min od wypłynięcia.

Podawać pierogi wg upodobań – ze słodką śmietanką, jogurtem greckim, z cukrem i jagodami.

Pierogi można też mrozić – układać jeden obok drugiego na tacach obsypanych mąką, tace umieścić w zamrażalniku. Po zamrożeniu, pierogi już można przełożyć z tac do jednego woreczka i umieścić z powrotem w zamrażalniku.

Smacznego!

Dodaj komentarz