Ogórki małosolne z miodem

Będąc u mamy mojego męża jadłam ogórki małosolne. Niby takie zwyczajne jak ja robię, jednak troszkę inne. Jak się okazało z miodem. Pyszne! Dodatek miodu, choć tak niewielki, sprawił, że ogórki mają lekko słodkawy, nienachalny smak. Jak mówiła mama, tak radził Kuroń. Więc i ja zrobiłam korzystając z rad na Smaker.pl, dodając jeszcze listek laurowy, ziarna pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kolendrę  i gorczycę. Ogórki są wspaniałe, zresztą jak każde małosolne :)

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • pęczek koperku lub baldachy kopru
  • kilka ząbków czosnku (dałam 6 małych)
  • mały korzeń chrzanu 
  • liść chrzanu

Przyprawy: 

  • 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy białej 
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • 2-3 listki laurowe 

Zalewa:

  • 1,5 łyżki soli  
  • 1 łyżka miodu
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Ogórki, koperek i liść chrzanu umyć. Ząbki czosnku z grubsza pokroić na cząstki. Na dno słoja ułożyć część liścia chrzanu, troszkę koperku i 2 ząbki czosnku. Na to wyłożyć połowę ogórków, następnie znów część liścia chrzanu, koperek i ząbki czosnku. Dołożyć resztę ogórków, między ogórki wsypać wszystkie przyprawy. Wierzch zakryć koperkiem i pozostałą częścią liścia chrzanu tak aby ogórki były zakryte.

W garnku zagotować litr wody z 1,5 łyżki soli i 1 łyżką miodu, gorącą zalewą zalać ogórki, zamknąć i odstawić. Pierwsze ogóreczki małosolne były już gotowe po niecałych dwóch dniach.

Ogórki można nastawić w naczyniu kamionkowym, specjalnym słoju lub też w zwykłym litrowym słoiku. Nie ma konieczności kupowania specjalnego naczynia :) Jeżeli robimy w naczyniu bez pokrywki, wierzch przykryć talerzykiem i obciążyć (aby ogórki nie pływały na wierzchu) np słoikiem z wodą lub czymś ciężkim.

Zalewa z miodem to zawsze 1,5 łyżki i 1 łyżka miodu soli na każdy litr wody.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.