Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku to jedno z dań programu Kuchenne Rewolucje, którym zachwyciła się Magda Gessler, przyrządzone przez kucharkę pracującą w restauracji biorącej udział w programie. Schab z tego przepisu wychodzi miękki, delikatny, kruchutki. Można go udusić na patelni czy w rondlu, jak i w naczyniu żaroodpornym piekąc w piekarniku. Pieczony schab podzieliłam na połowę, jedną część zjedliśmy na obiad z sosem, a drugą część będziemy mieli jako wędlinę. Polecam :)

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5-6 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, obsmażyć schab na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na chwilę na talerz.
Na tą samą patelnię wlać mleko, dołożyć resztę przypraw oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zagotować. Mięso oprószyć solą i pieprzem, włożyć na patelnię do gotującego się mleka. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 h.
Uduszone, miękkie mięso wyciągnąć z sosu i odłożyć na bok. Sos odparować aż do uzyskania gęstej konsystencji, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, na końcu przecedzić przez sitko. Do gotowego sosu można włożyć schab i chwilkę razem poddusić, lub gotowym sosem polewać plastry mięsa na talerzu i tą opcję ja zawsze preferuję.

Schab jest wyśmienity jako ciepłe danie obiadowe z ziemniakami jak i na zimno.

* z braku czasu na długie duszenie, surowy schab można pokroić na grubsze plastry, obsmażyć i wtedy udusić. Z pewnością uduszą się znacznie szybciej aniżeli wielki kawał mięsa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *