Schab duszony w mleku to jedno z dań programu Kuchenne Rewolucje, którym zachwyciła się Magda Gessler, przyrządzone przez kucharkę pracującą w restauracji biorącej udział w programie. Schab z tego przepisu wychodzi miękki, delikatny, kruchutki. Można go udusić na patelni czy w rondlu, jak i w naczyniu żaroodpornym piekąc w piekarniku. Pieczony schab podzieliłam na połowę, jedną część zjedliśmy na obiad z sosem, a drugą część będziemy mieli jako wędlinę. Polecam :)
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu świeżego lub 1 łyżeczka suszonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 5-6 goździków
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab umyć i osuszyć. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i masło, obsmażyć schab na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na chwilę na talerz.
Na tą samą patelnię wlać mleko, dołożyć resztę przypraw oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zagotować. Mięso oprószyć solą i pieprzem, włożyć na patelnię do gotującego się mleka. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 h.
Uduszone, miękkie mięso wyciągnąć z sosu i odłożyć na bok. Sos odparować aż do uzyskania gęstej konsystencji, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, na końcu przecedzić przez sitko. Do gotowego sosu można włożyć schab i chwilkę razem poddusić, lub gotowym sosem polewać plastry mięsa na talerzu i tą opcję ja zawsze preferuję.
Schab jest wyśmienity jako ciepłe danie obiadowe z ziemniakami jak i na zimno.
* z braku czasu na długie duszenie, surowy schab można pokroić na grubsze plastry, obsmażyć i wtedy udusić. Z pewnością uduszą się znacznie szybciej aniżeli wielki kawał mięsa.
Smacznego!