Sernik straciatella na zimno (na serkach homogenizowanych)

Kolejna wariacja na temat sernika na zimno, przygotowanego z serków homogenizowanych, z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki. Tym razem wersja straciatella z borówkami, malinami i galaretką z owoców leśnych. Przepis mało skomplikowany a jakże pyszny. Nie za bardzo lubię spody ciasteczkowe, więc upiekłam biszkopt kakaowy. Dodałam też mniej kakao do biszkoptowego spodu aniżeli w poprzednim serniku na zimno z truskawkami, aby córcia nie narzekała, że jest mało słodki. Zamiast piec biszkopt, można użyć gotowych biszkopcików i nimi wyłożyć dno. Serdecznie polecam :)

Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 24 cm):
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 55 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g kakao (ciemne, deserowe)
Przygotować blachę – u mnie tortownica o średnicy 24 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier w dwóch partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 25 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa jogurtowa straciatella:

  • 700 g schłodzonego waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio’) lub gęstego jogurtu waniliowego
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 28 g żelatyny (7 łyżeczek)
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej (startej na tarce lub rozdrobnionej w malakserze)
Masa jogurtowa bardzo szybko tężeje więc robimy ją tuż przed składaniem ciasta w całość.

Żelatynę zalać zimną wodą (około 1/4 szklanki) i zostawić do napęcznienia. Serek waniliowy wraz z cukrem umieścić w misie miksera i zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do żelatyny dodać 3-4 łyżki masy jogurtowej (zahartować), wymieszać i delikatnie dodać z powrotem do reszty masy jogurtowej, ciągle mieszając. Do masy jogurtowej dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać. Na końcu dodać startą na tarce czekoladę, wymieszać.

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie maliny i borówki)
  • 2 opakowania galaretki (u mnie owoce leśne)

    Przygotowanie:

    Galaretkę przyrządzić podług instrukcji podanej na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

    Na wystudzony biszkopt nałożyć masę jogurtową, na wierzch wyłożyć owoce. Włożyć do lodówki. Gdy masa całkowicie stężeje wylać na wierzch lekko tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała i tam przechowywać. Przed podaniem można zrobić rozetki z bitej śmietany.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz