Od momentu kiedy pierwszy raz zrobiłam knedle, wiem, że śliwka, cynamon i orzechy to świetne trio. I tak oto z ponadczasowego ciasta na maślance z przepisu ze strony Moje Wypieki wyszło fantastyczne ciacho ze śliwkami ułożonymi na orzechowo-cynamonowej bułce, która nie tylko wchłonęła nadmiar soków ze śliwek zapobiegając zakalcowi, ale również pysznie skarmelizowała się z cukrem cynamonowym. Szybkie, smaczne i o to chodzi :)
Składniki (forma 30 cm x 25 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
- 350 g śliwek
Posypka:
- 3 łyżki bułki tartej
- garść orzechów włoskich
- cukier cynamonowy (około 2 łyżki) + do posypania na śliwki
Orzechy zmielić w malakserze lub młynku do kawy. Wymieszać z bułką tartą i cukrem cynamonowym.
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem przesiać i odłożyć.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżka po łyże cukier zwykły i waniliowy, ciągle ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ciągle ubijając wlewać stróżką olej. Na końcu dodać maślankę na przemian z przesianą mąką z proszkiem, mieszać już tylko do połączenia.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie 30 cm x 25 cm) i wyrównać szpatułką. Posypać ciasto równomiernie posypką. Na to ułożyć wydrylowane połówki śliwek, posypać całość cukrem cynamonowym.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C i piec około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
* można zrezygnować z posypki lub na wierzch dać kruszonkę
Smacznego!