Tuż obok mojego ulubionego ciasta pierogowego, na podium stanęło ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany ze strony Bistro mama. Ciasto jest mięciutkie, bardzo elastyczne, lepione pierogi nie rozrywają się. Z tym ciastem popełniłam pierogi ze śliwkami – pycha. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki (2,5 szklanki)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, szczyptę soli, roztopione masło i śmietanę umieścić w misie robota planetarnego. Włączyć robot, na końcu wlać cienką strużką ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można też oczywiście zagnieść ciasto tradycyjnie na stolnicy. Gotowe ciasto okryć ściereczką lnianą lub miską i pozostawić na około 20 min aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować podsypując mąką na swoją ulubioną grubość, wykrajać koła lub pociąć na kwadraty, nakładać farsz i lepić pierogi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gdy wypłyną zmniejszyć moc palnika i gotować kilka minut.
Smacznego!