Składniki (8 szt):
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki stopionego masła (45g)
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- pesto jarmużowe (z tego przepisu)
- kulka mozzarelli (starta na tarce)
- jajko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Po tym czasie ciasto krótko jeszcze raz zagnieść aby je odgazować. Podzielić na 8 części. Każdą część uformować w bułeczkę i odłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Bułeczki układać w odstępach. Blaszkę przykryć ponownie ściereczką i zostawić bułeczki do napuszenia na około 30-45 min.
Gdy bułeczki będą już napuszone za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.
Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżeczce pesto z jarmużu, posypać mozzarellą. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia brzegów. Bułeczki studzić na kratce.