Bułeczki z jarmużowym pesto i mozzarellą

Do szczególnie urokliwych lub fotogenicznych te bułeczki nie należą. Ale za to jak smakują – puszyste drożdżowe ciasto, pesto jarmużowe a na wierzchu starta mozzarella. Ciasto z tego przepisu towarzyszy mi już dobrych kilka lat i używam go do wszystkich wytrawnych wypieków drożdżowych. Przepis pochodzi z gazetki Pani Domu poleca – Boże Narodzenie z 2009 roku. Reszta to moja propozycja wykorzystania pesto z jarmużu. A bułeczki były smaczne jeszcze ciepłe jak i dnia kolejnego. Polecam :)

Składniki (8 szt):

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki stopionego masła (45g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • pesto jarmużowe (z tego przepisu)
  • kulka mozzarelli (starta na tarce)
  • jajko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.

Po tym czasie ciasto krótko jeszcze raz zagnieść aby je odgazować. Podzielić na 8 części. Każdą część uformować w bułeczkę i odłożyć na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Bułeczki układać w odstępach. Blaszkę przykryć ponownie ściereczką i zostawić bułeczki do napuszenia na około 30-45 min.

Gdy bułeczki będą już napuszone za pomocą szklanki zrobić wgłębienie w każdej bułeczce. Szklankę przyłożyć do bułeczki (wcześniej dno zamoczyłam w mące) i mocno docisnąć, prawie aż do blachy.

Do każdego wgłębienia nałożyć po łyżeczce pesto z jarmużu, posypać mozzarellą. Brzegi bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 25-30 minut do zrumienienia brzegów. Bułeczki studzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz