Waniliowe placuszki z twarożkiem i brzoskwiniami

Brzoskwinie w ogrodzie już powoli dojrzewają – pierwszą partię mąż zebrał, czerwienią się już kolejne. Więc na obiad nic innego jak tylko placuszki waniliowe z twarożkiem z pysznymi brzoskwiniami – oczywiście będą dobre każde inne owoce, w oryginalnym przepisie na stronie Moje Wypieki są z jabłkami. Polecam!

Składniki (około 25 szt):

  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 180 g mąki pszennej
  • 200 g twarożku (jak na serniki)
  • 2 łyżki cukru (np. z wanilią)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • większa szczypta soli
  • 300-400 g brzoskwiń lub innych owoców (pokrojonych w większą kostkę lub startych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W misce umieścić żółtka, mąkę, twarożek, sól i cukier – zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać owoce i ponownie delikatnie wymieszać.

Placuszki smażyć na gorącym tłuszczu (lub najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu) na złoto z obu stron. Podawać ciepłe np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.