Brzoskwinie w ogrodzie już powoli dojrzewają – pierwszą partię mąż zebrał, czerwienią się już kolejne. Więc na obiad nic innego jak tylko placuszki waniliowe z twarożkiem z pysznymi brzoskwiniami – oczywiście będą dobre każde inne owoce, w oryginalnym przepisie na stronie Moje Wypieki są z jabłkami. Polecam!
Składniki (około 25 szt):
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 180 g mąki pszennej
- 200 g twarożku (jak na serniki)
- 2 łyżki cukru (np. z wanilią)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- większa szczypta soli
- 300-400 g brzoskwiń lub innych owoców (pokrojonych w większą kostkę lub startych)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W misce umieścić żółtka, mąkę, twarożek, sól i cukier – zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać owoce i ponownie delikatnie wymieszać.
Placuszki smażyć na gorącym tłuszczu (lub najlepiej na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu) na złoto z obu stron. Podawać ciepłe np. oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego!