Składniki:
- kurczak (w całości, skrzydełka, pałki lub piersi)
- 1 łyżka masła do sosu
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki soku ananasowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- tymianek świeży lub suszony (ok. 0,5 łyżeczki)
- 1/2 szklanki dżemu ananasowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- łyżeczka ostrej musztardy
Przygotowanie:
Po tym czasie wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą. Kurczaka ułożyć piersią do dołu. Górę kurczaka posmarować częścią glazury, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 1 godz i 15 min pod pokrywą, następnie pokrywę zdjąć i piekarnik ustawić na funkcję grzałki górnej. Gdy kurczak się zarumieni obrócić go piersią do góry (kładę na wcześniej zdjętą pokrywę a marynatę zlewam do rondelka), posmarować dokładnie kurczaka resztą glazury i zapiekać aż do zrumienienia skórki, około 15 min.
Marynatę z pieczenia kurczaka przelać przez sitko do rondelka i odparować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy kurczak będzie upieczony zlać jeszcze resztę wypieczonej glazury po pieczeniu kurczaka. Na końcu dołożyć łyżkę masła i zagotować. Można też sos zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą. W razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem.
Kurczaka podałam z ryżem na sypko i sałatą z dressingiem ananasowym.