Kurczak pieczony z glazurą po hawajsku

Lubię piec kurczaki w całości na obiad, wtedy tak pokaźnie prezentują się na stole i każdy ma okazję zjeść taką część kurczaka, którą lubi. Tym razem był kurczak po hawajsku, marynowany w ananasowym soku i pieczony z ananasową glazurą. Obawiałam się, że kurczak wyjdzie za słodki – jednak nic bardziej mylnego, mięso było soczyste a skórka pięknie skarmelizowana – gdzieniegdzie aż za bardzo :) Przepis pochodzi z książeczki Pani Domu poleca: grill, domowe specjały. Dodałam tylko nieco więcej ostrości do marynaty. Kurczaka podałam z ryżem na sypko i pyszną sałatą z ananasowym dressingiem. W ten sposób można upiec nie tylko kurczaka w całości, ale także skrzydełka, pałki czy piersi. Zamiast dżemu ananasowego można zblendować plastry ananasa i dolać odrobinkę miodu. Szczerze polecam!

Składniki:

  • kurczak (w całości, skrzydełka, pałki lub piersi)
  • 1 łyżka masła do sosu
Marynata na 1 kg mięsa:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • tymianek świeży lub suszony (ok. 0,5 łyżeczki)
Glazura:
  • 1/2 szklanki dżemu ananasowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • łyżeczka ostrej musztardy

Przygotowanie:

Mięso kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso włożyć do pojemnika z przykrywką. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą i zalać nią kurczaka. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie wszystkie składniki glazury umieścić w miseczce i wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą. Kurczaka ułożyć piersią do dołu. Górę kurczaka posmarować częścią glazury, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 1 godz i 15 min pod pokrywą, następnie pokrywę zdjąć i piekarnik ustawić na funkcję grzałki górnej. Gdy kurczak się zarumieni obrócić go piersią do góry (kładę na wcześniej zdjętą pokrywę a marynatę zlewam do rondelka), posmarować dokładnie kurczaka resztą glazury i zapiekać aż do zrumienienia skórki, około 15 min.

Marynatę z pieczenia kurczaka przelać przez sitko do rondelka i odparować aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy kurczak będzie upieczony zlać jeszcze resztę wypieczonej glazury po pieczeniu kurczaka. Na końcu dołożyć łyżkę masła i zagotować. Można też sos zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą. W razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem.

Kurczaka podałam z ryżem na sypko i sałatą z dressingiem ananasowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.