Sałata z dressingiem ananasowym

Długo zastanawiałam się co mam podać jako dodatek do kurczaka pieczonego z glazurą po hawajsku, wreszcie przypomniałam sobie, że kiedyś Ewa Wachowicz podawała do mięs na słodko sałatę z dressingiem malinowym – więc czemuż by nie spróbować dressingu ananasowego? Sos sałatkowy wyszedł pyszny i naprawdę świetnie współgrał z sałatą jak i później z całym daniem. Ta sałata jest świetna jako dodatek do obiadu ale także jako zwykły lekki posiłek – można wtedy urozmaicić go pieczoną piersią kurczaka lub grzankami, dodatkowo wkroić też kawałki ananasa. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 1 główka sałaty np. lodowej lub mix sałat
  • 2-3 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
Dressing ananasowy:
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku ananasowego lub 1 łyżka dżemu ananasowego + 2 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu ananasowego umieścić w miseczce, wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a koktajlowe na połówki. Cebulę pokroić w półplasterki. Na półmisek wyłożyć sałatę, poukładać pomidorki i cebulę.

Tuż przed podaniem sałatę polać dressingiem i lekko przemieszać.

Smacznego!

Dodaj komentarz