Długo zastanawiałam się co mam podać jako dodatek do kurczaka pieczonego z glazurą po hawajsku, wreszcie przypomniałam sobie, że kiedyś Ewa Wachowicz podawała do mięs na słodko sałatę z dressingiem malinowym – więc czemuż by nie spróbować dressingu ananasowego? Sos sałatkowy wyszedł pyszny i naprawdę świetnie współgrał z sałatą jak i później z całym daniem. Ta sałata jest świetna jako dodatek do obiadu ale także jako zwykły lekki posiłek – można wtedy urozmaicić go pieczoną piersią kurczaka lub grzankami, dodatkowo wkroić też kawałki ananasa. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 1 główka sałaty np. lodowej lub mix sałat
- 2-3 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
Dressing ananasowy:
- sok z połówki cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku ananasowego lub 1 łyżka dżemu ananasowego + 2 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu ananasowego umieścić w miseczce, wymieszać.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w dużą kostkę, a koktajlowe na połówki. Cebulę pokroić w półplasterki. Na półmisek wyłożyć sałatę, poukładać pomidorki i cebulę.
Tuż przed podaniem sałatę polać dressingiem i lekko przemieszać.
Smacznego!