Ucierane ciasto z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Brzoskwinie w tym roku nam bardzo obrodziły, zrobiłam pyszne dżemy, brzoskwinie w syropie, były też różne desery i ciasta. Jak to na przykład, ucierany spód z dodatkiem kremówki jak w cieście z wiśniami a na wierzchu kokosowa kruszona podpatrzona na stronie Kwestia Smaku. Ciasto wilgotne, pyszne – rozpływające się w ustach. Do kruszonki wykorzystałam wytłoczyny wiórek z produkcji mleczka kokosowego i zmniejszyłam ilość cukru, bo jednak brzoskwinie nie są tak kwaśne jak wiśnie. Polecam szczerze!

Składniki:

Ciasto ucierane:
  • 2 jaja
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosowa kruszonka: 

  • 50 g masła 
  • 1/4 szklanki mąki 
  •  1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych 
Masło roztopić i ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić na kruszonkę.
Dodatkowo:
  • brzoskwinie (6-7 sztuk)
  • wiórki kokosowe (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Dużą blachę (u mnie 40×23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi, wyłożyć brzoskwinie pokrojone w połówki lub ćwiartki, obsypać równomiernie kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu.

Smacznego!

Dodaj komentarz