Składniki:
- 1 puszka fasolki białej /240 g po odcieku (można tradycyjnie fasolę ugotować samodzielnie)*
- szczypta suszonego lubczyku
- szczypta oregano
- szczypta kminku
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 100 g jarmużu
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie białe wino
Przygotowanie:
Całość przełożyć do żaroodpornej formy, na wierzch dołożyć liście jarmużu porwane na mniejsze części (bez zdrewniałych środków łodyg). Do całości dodać masło, stopi się podczas zapiekania.
Naczynie bez przykrywania wstawić do piekarnia nagrzanego do 180oC i zapiekać 30 min.
Podałam z pieczywem.
* gdy wybieramy opcję z suszoną fasolą: 1 szklankę fasoli wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić do namoczenia na 24 godziny lub na całą noc. Po tym czasie do fasoli dodać szczyptę soli, lubczyk, oregano i kminek. Zagotować całość i gotować pod przykryciem do miękkości przez około 2,5 h. W razie potrzeby uzupełnić wodę przy gotowaniu. Na koniec zredukować (odparować) fasolę, pozostawiając przy tym nie więcej niż 3 łyżki płynu. Pod koniec gotowania fasoli można też dodać białe wino.