Kanapkowy serek czekoladowy (jogurtowy)

Oto czekoladowa wersja domowego serka zrobionego z jogurtów greckich. Pomysł podsunęły dziewczyny z Candy Pandas, pisząc o wersji czekoladowej w jednym z komentarzy pod serkiem ziołowym. I tak jak kiedyś u dziewczyn, tym razem jogurt odciekał na ręcznikach papierowych – już nigdy w Was nie zwątpię! Żadnych resztek papieru w serku nie ma, ręczniki papierowe sprawdziły się cudownie. Serek przepyszny, czekoladowy, słodziutki. Jeśli ktoś lubi z większą ilością czekolady  -dajcie jej po prostu więcej. A serek to miała być domowa wersja serka philadelphia z czekoladą Milka. I to nie jest lokowanie produktu, taką czekoladę podebrałam córce, ale ciiiiii ….

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • sito 
  • gaza/ręcznik papierowy przeznaczony do kontaktu z żywnością

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą lub ręcznikiem papierowym tak, aby rogi luźno zwisały. Na gazę wyłożyć jogurt naturalny. Brzegi gazy/ręcznika zebrać razem i zawiązać lub spiąć klipsem, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali (4 kostki starłam na tarce i wmieszałam do serka). Wymieszać płynną czekoladę z serkiem na jednolitą masę. Można dodać też kilka kostek czekolady startych na tarce.

Serek umieścić w pojemniczku, najlepiej z przykrywką i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.