Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Takim ciastem zawsze rozpoczynamy sezon śliwkowy, nawet nie wiem jak to się stało, że przepis tyle czasu leżał i czekał. Przepis ten towarzyszy mi przez całe dzieciństwo, gdzie mama tylko zamieniała owoce. Ciasto identyczne jak w drożdżówkach z wiśniami, tylko do ciasta dodajemy jeszcze troszkę oleju aby ciasto było wilgotne. Tak mamę nauczyła babcia, później mama nauczyła mnie, więc i tak robię ja. Nic dodać, nic ująć :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • śliwki, przekrojone na pół i wypestkowane
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże, olej i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

W międzyczasie dużą blachę (u mnie 40 cm x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je zagniatając krótko. Ciasto wyłożyć na blachę, rozłożyć równomiernie (pomagałam sobie dłonią maczaną lekko w zimnej wodzie). Na ciasto wyłożyć połówki śliwek rozcięciem ku górze, posypać równomiernie kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC, piec około 40-50 min, do tzw suchego patyczka.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *