Owsianka z gruszką, cukrem cynamonowym i orzechami

Kolejna pyszna i rozgrzewająca owsianka z dodatkiem gruszki. Tym razem z gruszką gotowaną bezposrednio z owsianką, podana z orzechami i cukrem cynamonowym. Korzystałam z przepisu znalezionym na stronie Dietetyk w stolicy i bardzo, ale to bardzo polecam!

Składniki:

  • 200 ml mleka 
  • 4 łyżki płatków owsianych 
  • 1 gruszka 
  • 1-2 łyżeczki miodu lub cukru
  • cukier cynamonowy lub cynamon
  • garść orzechów (włoskich, laskowych lub każdych innych)

    Przygotowanie:

    Mleko wlać do garnuszka, ustawić na palniku i zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki owsiane, pogotować na małym ogniu aż płatki zmiękną (około 7-8 minut). W międzyczasie umyć gruszkę, pokroić w grubszą kostkę (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Gdy owsianka wyraźnie zgęstnieje dodać pokrojoną gruszkę, miód lub cukier i pogotować jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.

    Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni), udekorować plasterkami gruszki i posypać cukrem cynamonowym lub zwykłym cynamonem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.