Kolejna pyszna i rozgrzewająca owsianka z dodatkiem gruszki. Tym razem z gruszką gotowaną bezposrednio z owsianką, podana z orzechami i cukrem cynamonowym. Korzystałam z przepisu znalezionym na stronie Dietetyk w stolicy i bardzo, ale to bardzo polecam!
Składniki:
- 200 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 gruszka
- 1-2 łyżeczki miodu lub cukru
- cukier cynamonowy lub cynamon
- garść orzechów (włoskich, laskowych lub każdych innych)
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnuszka, ustawić na palniku i zagotować. Do gotującego się mleka dodać płatki owsiane, pogotować na małym ogniu aż płatki zmiękną (około 7-8 minut). W międzyczasie umyć gruszkę, pokroić w grubszą kostkę (zostawić kilka plasterków do dekoracji). Gdy owsianka wyraźnie zgęstnieje dodać pokrojoną gruszkę, miód lub cukier i pogotować jeszcze kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, posypać posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni), udekorować plasterkami gruszki i posypać cukrem cynamonowym lub zwykłym cynamonem.
Smacznego!