Jak piątek to i rybka :) Tym razem w cieście naleśnikowym, dzięki któremu rybka jest soczysta i bardzo smaczna. Przepis pochodzi ze strony Uwielbiam gotować, ja tylko przed maczaniem rybki w cieście nalesnikowym obtoczyłam filety w mące aby ciasto ładnie przylegało i nie odpadało podczas smażenia. Pyszna!
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (waga po odmrożeniu)
Ciasto naleśnikowe:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka
- cząstki cytryny do skropienia usmażonej ryby
Przygotowanie:
Filety rybne pokroić na mniejsze części, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać aby nie było grudek (mikserem lub rózgą kuchenną). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdyby było za rzadkie – dodać odrobinkę mąki pszennej.
Na patelni rozgrzać olej, kawałki osuszonych filetów najpierw obtoczyć w mące a następnie maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu filety przekładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!