Ryba smażona w cieście naleśnikowym

Jak piątek to i rybka :) Tym razem w cieście naleśnikowym, dzięki któremu rybka jest soczysta i bardzo smaczna. Przepis pochodzi ze strony Uwielbiam gotować, ja tylko przed maczaniem rybki w cieście nalesnikowym obtoczyłam filety w mące aby ciasto ładnie przylegało i nie odpadało podczas smażenia. Pyszna!

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (waga po odmrożeniu)

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia 
  • mąka
  • cząstki cytryny do skropienia usmażonej ryby 

Przygotowanie:

Filety rybne pokroić na mniejsze części, osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i dokładnie wymieszać aby nie było grudek (mikserem lub rózgą kuchenną). Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gdyby było za rzadkie – dodać odrobinkę mąki pszennej.

Na patelni rozgrzać olej, kawałki osuszonych filetów najpierw obtoczyć w mące a następnie maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu filety przekładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.