Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami

Pyszne i puszyste drożdżowe ciasto z ulubionego maminego przepisu, tym razem z owocami ale bez kruszonki. Na wierzchu karmelizowane cząstki jabłek i całość oblana lukrem. Upieczone w prezencie dla mojej kochanej babci. Jakie było pyszne :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepszy domowy)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki oleju
Karmelizowane jabłka:
  • 4 duże jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, obrać a następnie każdą ćwiartkę przekroić na kolejne 2-3 cząstki. Na patelni lub w szerokim rondlu umieścić cukier i masło, gdy masło i cukier się rozpuści podgrzewać do momentu aż całość zacznie się karmelizować. Następnie dołożyć cząstki jabłek i smażyć na większym ogniu delikatnie mieszając aż jabłka pokryją się skarmelizowanym cukrem a nadmiar puszczonego soku odparuje. Skarmelizowane jabłka odłożyć do przestygnięcia.
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel soku z cytryny
Cukier puder wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, rozcierając grudki cukru pudru grzbietem łyżki. W razie potrzeby dolać wody lub dosypać więcej cukru pudru, aż do uzyskania odpowiedniej konstystencji lukru.

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło, 3/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru i mleka dodać 3 jajka, rozpuszczone drożdże, olej i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

W międzyczasie dużą blachę (u mnie 40 cm x 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować je zagniatając krótko. Ciasto wyłożyć na blachę, rozłożyć równomiernie (pomagałam sobie dłonią maczaną lekko w zimnej wodzie). Ciasto delikatnie obsypać bułką tartą, aby ta wchłonęła nadmiar soków z jabłek. Na ciasto wyłożyć karmelizowane cząstki jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175oC, piec około 40-50 min, do tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *