Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 150 g miodu
- 125 g masła
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki ciasta umieścić w misie miksera lub na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Przygotować dwie takie same formy (u mnie duża forma 37 cm x 25 cm), wyścielić je papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszą manną/bułką tartą. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (można też wylepić). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 15 min. Piekłam dwie formy na raz. Ostudzić.
Krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- kilka łyżek cukru pudru do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując.
Ponadto:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałów