Krówka

„Mamusiu, zrobisz krówkę?” – takie pytanie usłyszałam od córci dawno temu. Najpierw zaopatrzyłam się w kajmak, później dwa tygodnie po prośbie wreszcie poprosiłam męża o zakup kremówki – dobrze, że kupił taką z dłuższą datą przydatności bo krówkę upiekłam po kolejnym pełnym prośby spojrzeniu. I oto ona, miodowe blaty przełożone masą śmietankową z kajmakiem na górze, obsypane orzechami. Jedną połowę wg życzenia domowników zostawiłam z samą warstwą kajmaku. Taka wyczekana smakuje cudownie :) Przepis ze skarbnicy wiedzy Moje Wypieki, zwiększam tylko zawsze ilość kremówki.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki ciasta umieścić w misie miksera lub na stolnicy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Przygotować dwie takie same formy (u mnie duża forma 37 cm x 25 cm), wyścielić je papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszą manną/bułką tartą. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (można też wylepić). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 15 min. Piekłam dwie formy na raz. Ostudzić.

Blaty ciasta można upiec kilka dni wcześniej.

Krem:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • kilka łyżek cukru pudru do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, zahartować – dodać kilka łyżek ubitej kremówki, wymieszać. Taką żelatynę wlewać powoli do pozostałej ubitej śmietany ciągle miksując.

Ponadto:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (gotowana pod przykryciem 3 godziny) lub gotowa masa kajmakowa z puszki
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałów

    Przygotowanie:

    Na jeden wystudzony placek wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim plackiem. Rozsmarować na wierzchu masę kajmakową i obsypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów. Przykryć, najlepiej folią – placek szybciej zmięknie. Schować do lodówki na minimum dobę – w tym czasie miodowe blaty zmiękną.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.