Składniki:
- 1 litr wody
- 4 łyżki soli peklowej (można dać zwykłą)
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Dodatkowo:
- papryka słodka
- czubryca lub inne ulubione zioła lub przyprawy
- mięso wieprzowe (szynka, łopatka)
- 250 ml wody
Przygotowanie:
Z wystudzonej solanki peklowej wyjąć czosnek i zimną peklą zalać mięso. Wstawić do lodówki na 5-6 dni.
Mięso w ciągu tych dni można raz dziennie obrócić i sprawdzać solankę – jeśli zmętnieje, należy zrobić nową. U mnie była klarowna przez cały czas.
Po czasie peklowania szynkę wyjąć z solanki i pozostawić do odcieknięcia – u mnie na sicie kilka godzin w lodówce. Szynkę oprószyć z każdej strony papryką słodką i przyprawami ulubionymi, można włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią bawełnianą.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.
Najlepszą metodą na sprawdzenie mięsa jest wbicie termometru w najgrubszą część szynki, będzie gotowa gdy termometr wskaże 75oC.