Szynka peklowana, pieczona

Do kolekcji domowych wędlin dołącza szynka peklowana w solance takiej jak przy domowym baleronie, następnie oprószona przyprawami i upieczona w naczyniu żaroodpornym. Szynka wychodzi przepyszna, kruchutka i soczysta. A przede wszystkim domowa :)

Składniki:

Solanka peklowana na 1 kg szynki:

  • 1 litr wody
  • 4 łyżki soli peklowej (można dać zwykłą)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Wszystkie składniki solanki zagotować, solankę wystudzić. Zamiast soli peklowej można dać zwykłą sól, jednakże peklowa sól nadaje wędlinie różowy kolor i dodatkowo konserwuje mięso.

Dodatkowo:

  • papryka słodka
  • czubryca lub inne ulubione zioła lub przyprawy
  • mięso wieprzowe (szynka, łopatka)
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, osuszyć i umieścić w naczyniu. Najlepiej w garnku wyższym, a węższym tak aby mięso było dobrze ułożone.

Z wystudzonej solanki peklowej wyjąć czosnek i zimną peklą zalać mięso. Wstawić do lodówki na 5-6 dni.

Mięso w ciągu tych dni można raz dziennie obrócić i sprawdzać solankę – jeśli zmętnieje, należy zrobić nową. U mnie była klarowna przez cały czas.

Po czasie peklowania szynkę wyjąć z solanki i pozostawić do odcieknięcia – u mnie na sicie kilka godzin w lodówce. Szynkę oprószyć z każdej strony papryką słodką i przyprawami ulubionymi, można włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać nicią bawełnianą.

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.

Najlepszą metodą na sprawdzenie mięsa jest wbicie termometru w najgrubszą część szynki, będzie gotowa gdy termometr wskaże 75oC.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.