Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej

Marynatę jogurtową z tego przepisu robię już drugi raz i kolejny raz zachwyca nas smakiem. Tym razem upiekłam w niej nogi kurczaka, które wyszły niezwykle aromatyczne, soczyste i kruche zarazem. Podane z pysznymi ziemniaczanymi wachlarzami i najzwyklejszą sałatą z warzywami smakowały wybornie. Przepis pochodzi z Kuchni Lidla, zmieniony nieznacznie przeze mnie.

Składniki:

  • 1 kg mięsa kurczaka (cały, pałki)
Marynata jogurtowa:
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sól 
  • pieprz 
  • 1,5 łyżeczki curry 
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć i przełożyć do miski lub pojemnika z przykrywką (ja od razu wkładam do naczynia żaroodpornego z pokrywą, w którym piekę kurczaka).

Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso z kurczaka, dobrze wymieszać, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki, minimum na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego (jeśli marynowaliśmy w innym pojemniku), przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (zimne naczynie wprost z lodówki włożyłam do zimnego piekarnika i dopiero wtedy ustawiłam na grzanie, gdy piekarnik uzyskał odpowiednią temperaturę zaczęłam liczyć czas). Piec około 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby pałki ładnie się zrumieniły.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.