Pomarańczowe serca drożdżowe

Nie obchodzimy Walentynek, ale gdy z samego rana nasza córeczka przybiegła do nas z czerwonymi sercami origami wiedziałam, że będzie jej miło gdy w kuchni również znajdzie się coś w kształcie serduszka. Ciekawa smaku ciasta drożdżowego z mąką krupczatką, na który przepis podała Danusia piekąc zakręcone bułeczki, zrobiłam ciasto dostosowując przepis do stanu lodówki. Z braku jogurtu naturalnego podanego w oryginale wykorzystałam kwaśną śmietanę oraz mleko. Swoje bułeczki zwinęłam z dżemem pomarańczowym i sposobem podpatrzonym u Doroty uformowałam słodkie serduszka. Wbrew pozorom szybciutko się je skręca i łatwo formuje. A jak smakuje …. mmmmm…. i ten pomarańczowy aromat podczas pieczenia :) Warte zachodu, nie tylko w Walentynki, szczególnie gdy się patrzy na takie małe, kochane rączki trzymające serduszko :)

P.S. Białka można wykorzystać do kokosanek :)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 350 mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka 
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany 
  • 125 ml mleka
  • 120 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
  • 6-8 łyżek dżemu pomarańczowego (użyłam domowego)
  • 1 jajko do smarowania bułeczek
  • cukier kryształ do posypania
  • 1 jajko + odrobina mleka do smarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, resztę cukru, kwaśną śmietanę (lub jogurt np. grecki), rozpuszczone drożdże i olej. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Misę z ciastem przykryć, np. lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i odgazować zagniatając je kilka razy ręką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt (około 30 x 35 cm), posmarować dżemem, pociąć nożem na 6 pasków. Każdy pasek zwinąć w spiralkę  i uformować serce, dobrze sklejając złączenie.

Serca ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min. Po tym czasie serduszka posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 20 min do złotego koloru. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *