Nie obchodzimy Walentynek, ale gdy z samego rana nasza córeczka przybiegła do nas z czerwonymi sercami origami wiedziałam, że będzie jej miło gdy w kuchni również znajdzie się coś w kształcie serduszka. Ciekawa smaku ciasta drożdżowego z mąką krupczatką, na który przepis podała
Danusia piekąc zakręcone bułeczki, zrobiłam ciasto dostosowując przepis do stanu lodówki. Z braku jogurtu naturalnego podanego w oryginale wykorzystałam kwaśną śmietanę oraz mleko. Swoje bułeczki zwinęłam z dżemem pomarańczowym i sposobem podpatrzonym u
Doroty uformowałam słodkie serduszka. Wbrew pozorom szybciutko się je skręca i łatwo formuje. A jak smakuje …. mmmmm…. i ten pomarańczowy aromat podczas pieczenia :) Warte zachodu, nie tylko w Walentynki, szczególnie gdy się patrzy na takie małe, kochane rączki trzymające serduszko :)
P.S. Białka można wykorzystać do kokosanek :)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 350 mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 40 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 4 płaskie łyżki cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 125 ml mleka
- 120 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 6-8 łyżek dżemu pomarańczowego (użyłam domowego)
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- cukier kryształ do posypania
- 1 jajko + odrobina mleka do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Mąki przesiać do misy, dodać żółtka, resztę cukru, kwaśną śmietanę (lub jogurt np. grecki), rozpuszczone drożdże i olej. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (wyrabiam mikserem). Misę z ciastem przykryć, np. lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 1,5 h).
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć z miski i odgazować zagniatając je kilka razy ręką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na duży prostokąt (około 30 x 35 cm), posmarować dżemem, pociąć nożem na 6 pasków. Każdy pasek zwinąć w spiralkę i uformować serce, dobrze sklejając złączenie.
Serca ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min. Po tym czasie serduszka posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 20 min do złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Smacznego!