Jajka zapiekane z chlebem tostowym i szynką szwarcwaldzką

Niby tylko plasterki szynki, kromka chleba tostowego i zwykłe jajko, ale w niecodziennym wydaniu. Koszyczek chlebowy można uzupełnić o ulubione dodatki – pomidory, paprykę, szpinak, ser – co dusza zapragnie i co jest w lodówce. Jajko można zapiekać krótko, tak aby żółtko było ciągle miękkie lub zapiec na twardo, wedle upodobania. Pojedyncze porcje w kokilkach lub większą ilość w formie na muffiny. Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można użyć zwykłego boczku i też będzie pysznie :) Pomysł podpatrzony u Słodkiej Babki.

Składniki (1 porcja):

  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej/parmeńskiej/boczku
  • 1 kromka chleba tostowego
  • jajko
  • sól i pieprz
  • szczypiorek do podania
  • ewentualnie dodatki: pomidory, szpinak, świeże warzywa

Przygotowanie:

Plastry szynki ułożyć na krzyż w kokilkach lub formie na muffiny. Chleb tostowy lekko rozwałkować i wcisnąć w kokilkę tworząc koszyczek chlebowy (jeśli chcemy wykładamy różne dodatki na chleb). Na wierzch wbić po jednym jajku, oprószyć solą i pieprzem.  Wystającą szynkę zawinąć na wierzch. Kokilki lub formę na muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 oC i zapiekać aż białko się zetnie. Około 10-15 min aby żółtko pozostało płynne lub około 20 min aby żółtko było twardsze. Można posypać szczypiorkiem, podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.