Kokosanki (na białkach)

Po wypieku drożdżowych serc zostało mi kilka białek. Zazwyczaj białka mrożę lub robię bezy, lecz tym razem upiekłyśmy z córcią kokosanki. Bardzo proste i szybkie, na samych białkach z dodatkiem odrobiny mąki. Wiórki już same w sobie zawierają tłuszcz, więc nie dodajemy tutaj już żadnego innego tłuszczu. Z masy fantastycznie robi się zgrabne kuleczki, które zachowują kształt. Z wierzchu są pięknie upieczone i chrupiące, w środku pozostają miękkie. Wykorzystałam przepis z książki „Kuchnia Polska na wszystkie okazje” Izabeli Jesiołowskiej i Hanny Szymanderskiej.

Składniki (około 20 szt):

  • 3 białka 
  • 75 g cukru (6 łyżek)
  • 225 g wiórków kokosowych
  • 40 g mąki (1/4 szklanki)

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier – łyżka po łyżce. Dodawać kolejną, po uprzednim rozpuszczeniu wcześniejszej. Dodać wiórki kokosowe i mąkę, połączyć starannie.

Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 15 min do złotego koloru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.